Register

Noile legi pentru achiziții publice. Cerem ministrului Finanțelor prelungirea dezbaterii publice pentru o consultare reală a actorilor implicațiOrganizațiile semnatare, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, salută decizia Guvernului României de a publica primele două proiecte de lege privind achizițiile publice, solicitând totodată prelungirea termenului de consultare publică cu 60 de zile.


Termenul actual privind consultarea publică, de numai zece zile, expiră la 1 august și este cu totul nepotrivit în cazul unui pachet legislativ de o asemenea importanță. 

 

Atât noua lege privind achizițiile publice, cât și legea privind remediile, căile de atac și organizarea CNSC sunt acte normative cruciale pentru o piață a achizițiilor de 15 miliarde de euro anual.

Aceste noi legi transpun noile directive europene. Ele vin să îndrepte și numeroase carențe ale legislației curente – OUG 34/2006, modificată de peste 20 de ori prin alte ordonanțe de urgență. Aduc schimbări profunde, introduc instituții noi, precum parteneriatele pentru inovare, unitățile centralizate de achiziții și furnizorii de servicii de achiziții, instituie drept criteriu general de atribuire a contractului „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, aduc reguli noi, de exemplu pentru terții suținători.

De aceea, consultarea publică trebuie să fie reală, nu mimată. Trebuie să ofere cadrul mai multor dezbateri publice în care numeroșii actori interesați și afectați de aceste schimbări fundamentale – furnizori de servicii și produse, autorități contractante, administrația locală și centrală – să aibă posibilitatea să-și exprime puncte de vedere avizate.

Având în vedere și perioada de vacanță în care au fost publicate cele două proiecte, solicităm ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici să prelungească perioada de consultare publică până la sfârșitul lunii septembrie.

24 iulie 2015


Freedom House România (FHR)

Expert Forum (EFOR)

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

 

FHR, EFOR şi CRPE fac parte din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014.


  

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Jurnalismul devine tragic abia când nu mai găseşti sensul luptei cu morile de vânt
Jurnalismul devine tragic abia când reporterul nu mai găseşte sensul luptei cu morile de vânt - publicul nu merită, nu se poate schimba nimic, sunt toţi o apă şi-un pământ. Timp de o lună, însă, am intrat în joc, am regăsit sensul, am muncit ca un câine şi a ieşit ceva mişto.
Vlad Ursulean de la România Liberă este unul dintre laureații proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia Cutremurele şi clădirile care le aşteaptă

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate