Register

Atac la Codul Penal. MCV, Justiție și Stat de drept, deputatii au o agendă diferită

Cele peste douăzeci de inițiative legislative aflate pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Camerei Deputaților pun sub semnul întrebării angajamente luate constant de statul român, din 2006 încoace, din momentul instituirii Mecanismului de Cooperare și Verificare. Ele nu respectă în mod evident angajamentele României de asigurare a calității și stabilității cadrului legislativ anticorupție și de integritate.
Legislația actuală și-a demonstrat eficiența în combaterea corupției și asigurarea integrității.

Sistemul judiciar românesc dispune de legislaţia necesară corectării problemelor care apar în mod firesc.  

Consiliul Superior al Magistraturii are toate pârghiile necesare abordării criticilor legate de desfășurarea procesului judiciar.

Problemele sau criticile pot și trebuie a fi rezolvate în cadrul legal și instituțional deja existent, prin aplicarea legislației actuale și prin asumarea deplină, independentă și transparentă a rolului pe care îl joacă fiecare instituție în parte, în special prin acțiunea Consiliului Superior al Magistraturii.  

Pe de altă parte, este de notat lipsa de transparență și precipitarea cu care Comisia juridică acționează, prin acțiuni precum suplimentarea ad-hoc a ordinii de zi ori prin acordarea de termene vădit nerealiste – o săptămână – conducerilor CSM și ÎCCJ pentru formularea de puncte de vedere.

O simplă lecturare a concluziilor și recomandărilor ultimului Raport MCV dat publicității la 28 ianuarie 2015 relevă prăpastia, chiar contradicția, dintre obiectivele pe care România și le-a asumat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și propunerile legislative ce vizează justiția făcute de parlamentari.

În aceste condiții, apreciem că modificările numeroase ce vizează Codul penal, Codul de procedură penală și Statutul magistraților, propuse în marea lor majoritatea de parlamentari din arcul guvernamental, au drept scop diminuarea eficacității luptei contra corupției, precum și punerea la adăpost a demnitarilor de anumite investigații privind conflictul de interese și infracțiunile de serviciu.


16 iunie 2015
 
Freedom House România (FHR)
Expert  Forum (EFOR)
Centrul Român de Politici Europene (CRPE)
 
FHR, EFOR și CRPE fac parte din Inițiativa pentru o Justiție Curată

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Există câteva experienţe formatoare
Există câteva experienţe formatoare pe care fiecare jurnalist ar trebui să le trăiască în carieră, iar stagiul într-o redacţie renumită din Occident este una dintre aceste experienţe. Toată recunoştinţa mea pentru oamenii minunaţi de la Freedom House, Comisiei Europene şi sponsorilor.
Bogdan Oprea este consilier de stat al Președintelui României, jurnalist, câștigător al al grantului „Bursele europene. Jurnaliști în dialog” în 2010

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate