Register

Cerem transparență în numirea noului șef al DIICOT

Considerăm că se impune ca întregul proces de selecție pentru viitorul procuror șef al DIICOT să fie complet transparent în sensul recomandărilor Comisiei Europene. Amintim că în Raportul MCV din 2015 Comisia a solicitat României „să se asigure că procedura de numire a noului procuror șef al DIICOT este transparentă și bazată pe merit”. În Rapoartele MCV din 2013 și 2014, exprimându-și îngrijorarea cu privire la modul de selecție, Comisia Europeană recomandase României să se asigure că persoana numită la conducerea DIICOT „este aleasă în urma unui proces de selecție deschis și transparent, dintr-o rezervă suficient de mare de candidați cu cele mai înalte calificări, care îndeplinesc criteriile impuse în materie de competențe profesionale și integritate.”Scrisoare deschisă adresată domnului ministru al Justiției, Robert Cazanciuc

Domnule Ministru,

Ați demarat procedura de selecție a viitorului procuror șef al DIICOT, funcție asupra căreia sunt îndreptați ochii opiniei publice și ai Comisiei Europene, mai ales după dosarele de corupție în care este implicată fosta șefă a Direcției, Alina Bica, în prezent arestată preventiv. Numirea Alinei Bica la DIICOT s-a făcut ca urmare a unei înțelegeri politice, într-o totală lipsă de transparență, soluție care s-a dovedit a fi catastrofală. O asemenea experiență nu trebuie să se mai repete.

Domnule Ministru,

Constatăm cu surprindere că procedura pe care ați demarat-o se dovedește la fel de opacă și contrară recomandărilor Comisiei Europene: dezbatere publică asupra candidaților, publicarea tuturor nominalizărilor, a CV-urilor și proiectelor candidaților, precum și motivarea selecției pe care o faceți la Ministerul Justiției.

Cu alte cuvinte, nu există o transparență totală așa încât opinia publică, dar și oamenii din sistem, procurorii, să știe care sunt criteriile ce stau la baza selecției. Evident, acestea trebuie să fie profesionalismul, integritatea dincolo de orice dubiu, rezultatele în combaterea criminalităţii organizate, instrumentarea de dosare complexe şi independența totală față de mediul politic si cel de afaceri.

Considerăm că procedura pe care ați inițiat-o nu este de natură să dea încredere că selecția va fi una transparentă și că va avea la bază criteriile care se impun pentru această funcție. Ați anunțat că înscrierea durează până pe 16 martie, urmând ”să dialogați” cu candidații începând cu data de 17 martie. De asemenea, dincolo de condițiile impuse de lege, candidaților le cereți doar un CV în format european și o scrisoare de intenție de maximum două pagini, care trebuie să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experiența sa profesională și calitățile care îl recomandă. În rest, nimic din criteriile enunțate mai sus, ci doar asigurarea dumneavoastră că toți candidații „vor beneficia de șanse egale”.

Domnule Ministru,

Considerăm că se impune ca întregul proces de selecție pentru viitorul procuror șef al DIICOT să fie complet transparent în sensul recomandărilor Comisiei Europene. Amintim că în Raportul MCV din 2015 Comisia a solicitat României „să se asigure că procedura de numire a noului procuror șef al DIICOT este transparentă și bazată pe merit”. În Rapoartele MCV din 2013 și 2014, exprimându-și îngrijorarea cu privire la modul de selecție, Comisia Europeană recomandase României să se asigure că persoana numită la conducerea DIICOT „este aleasă în urma unui proces de selecție deschis și transparent, dintr-o rezervă suficient de mare de candidați cu cele mai înalte calificări, care îndeplinesc criteriile impuse în materie de competențe profesionale și integritate.”

În acest sens, vă solicităm să faceți publice toate documentele depuse de candidați – CV-uri și scrisori de intenție – precum și criteriile de selecție în baza cărora veți opera.

Vă solicităm ca „dialogul” de la Ministerul Justiției să fie organizat ca un veritabil interviu  în fața unei comisii – eventual, puteți urma procedura folosită de fostul ministru al Justiţiei, dna Mona Pivniceru, în toamna anului 2012 – din care să facă parte procurorul general şi un psiholog.

Vă solicităm, de asemenea, să faceți publică motivarea scrisă a alegerii candidaților care vor fi propuși Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare.

Revista 22, Grupul pentru Dialog Social şi celelalte organizaţii semnatare vor monitoriza întregul proces de selecție organizat de Ministerul Justiției și de CSM pentru funcția de procuror șef al DIICOT și va întocmi un raport ce va fi făcut public la final.

Grupul pentru Dialog Social

Institutul pentru Politici Publice

Freedom House Romania

Expert Forum

Centrul Român pentru Politici Europene

(Freedom House Romania, Expert Forum, Centrul Român pentru Politici Europene și Grupul pentru Dialog Social fac parte din Inițiativa pentru o Justiție Curată)

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Gură de oxigen pentru jurnalismul de investigație
Jurnalismul de investigaţie e cu un picior în groapă. E aproape magic când fundaţii străine sau româneşti, cum a fost în cazul meu Freedom House, dau câte o gură de oxigen, vitală, care mai aprinde lumina prin pâcla românească presărată cu şmecheri, absurd şi corupţie. Rolul SIJ a fost să dea această gură de oxigen.
Mircea Opriș, ziarist la Jurnalul Național, autorul investigației Poluarea firmei Continental, este unul dintre laureații programului Supporting Investigative Journalism

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate