Register

Camera Deputatilor nesocoteste decizia Curtii Constitutionale privind alesii migratoriOrganizaţiile semnatare îşi exprimă indignarea pentru modul în care Camera Deputaţilor, sub conducerea preşedintelui Valeriu Zgonea, nesocoteşte o decizie a Curţii Constituţionale privind 
Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 (a migraţiei politice a aleşilor locali) prin amânarea unei decizii până la data limită, invocarea de motive implauzibile pentru neîntocmirea raportului în comisia de specialitate şi, în consecinţă, aprobarea tacită a actului normativ.

În acest mod continuă decredibilizarea Parlamentului României: cu justificarea ridicolă „n-am avut timp să-mi fac tema”, Camera Deputaţilor adoptă tacit o OUG declarată neconstituţională de CCR, ceea ce este inacceptabil, indiferent de complicaţiile procedurale invocate.

Reamintim publicului că decizia Curţii Constituţionale obligă Parlamentul să respingă ordonanţa şi să clarifice situaţia, ceea ce în cazul consilierilor locali şi judeţeni migratori (în număr de aproape 4.800) înseamnă pierderea automată a mandatelor. Primarii (552) de asemenea îşi vor pierde mandatul – dacă nu cumva Parlamentul ia decizia impopulară de a elimina definitiv din lege sancţiunea pentru migraţie, fără limită de timp.


Reamintim în plus că cei doi şefi ai Camerelor – Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu – decidenţi-cheie pe agenda de lucru a Parlamentului, se află moralmente în conflict de interese deoarece, prin partidele lor, sunt principalii beneficiari ai migraţiei politice locale: PSD a racolat prin OUG 55/2014 un număr de 436 din cei 552 primari care au migrat; iar dl. Tăriceanu, preşedinte al Senatului, şi-a înfiinţat de facto structuri locale de partid cu ajutorul OUG, trecând de la zero la 34 de primari (mai multe detalii aici http://expertforum.ro/primari-migratori/).


Ne temem că, după cum au mers lucrurile până acum, dl. Tăriceanu va bloca adoptarea unei soluţii în Senat, care este cameră decizională, tergiversând lucrurile în aşteptarea noilor alegeri locale din 2016. Organizaţiile semnatare consideră că încercările de a escamota gafa constituţională comisă prin OUG 55/2015 şi de a-i ascunde consecinţele este impardonabilă, fiind exact un exemplu de comportament politic sancţionat moral de electorat în ultimele alegeri.


Dată fiind importanţa majoră a subiectului şi consecinţele cu valoare de precedent ale deciziei CCR, solicităm stabilirea urgentă a unui calendar rapid pentru discutarea şi adoptarea unei decizii referitoare la OUG 55/2014 în Senat, care să înlăture eventualele suspiciuni că preşedintele acestei camere, dl. Tăriceanu, ar putea perpetua dezordinea constituţională produsă de Ordonanţă din interes de partid. (Bucureşti, 11 februarie 2015)

Expert Forum (EFOR)

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

Freedom House România (FHR)

(organizaţii ce derulează proiectul Iniţiativa pentru Justiţie Curată – IJC)

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate