Register

Monica MACOVEI cere eliminarea vizelor pentru Republica Moldova, dacă raportul CE din iunie va fi pozitiv

Monica MACOVEI, europarlamentarMonica MACOVEI, europarlamentarÎntr-o intervenţie în Parlamentul European, Monica Macovei a cerut finalizarea negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE, astfel încât acesta să poată fi parafat la summitul de la Vilnius din noiembrie 2013. Europarlamentarul român a cerut Comisiei Europene să facă o declarație în acest sens cu ocazia Consiliului de Cooperare de la Luxembourg din 25 iunie.

De asemenea, Monica Macovei a cerut ca la summitul de la Vilnius din noiembrie să fie anunțată și eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, în cazul în care Chișinăul va obține un Raport pozitiv din partea Comisiei Europene.

Comisia trebuie să evalueze la sfârșitul acestei luni implementarea ultimei faze a Planului de Acțiune pentru liberalizarea vizelor.

„Republica Moldova este foarte importantă pentru Uniunea Europeană și nu vrem să se piardă în hățișurile tranziției de la comunism spre democrație; (...) vrem ca democrația și bunăstarea să se instaleze ireversibil în Republica Moldova”, a spus Monica Macovei, preşedinte al delegaţiei Parlamentului European în Comitetul de cooperare UE-Republica Moldova.

Un eventual anunț privind eliminarea vizelor sau finalizarea negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE ar însemna un câștig politic semnificativ pentru noul guvern pro-european al lui Iurie Leancă instalat în 30 mai la Chișinău, după criza politică din aprilie, care putea compromite, ori amâna pentru multă vreme, angajamentul pro-occidental al Republicii Moldova.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Presa română încă are resurse de a produce investigații relevante. E meritul ziariștilor.
Acest program mi-a arătat că, în pofida uriaşelor dificultăți cu care se confruntă, presa română încă are resurse de a produce investigații relevante şi de mare interes public. Sau poate ar trebui să spun că e mai degrabă meritul ziariştilor, decât al presei ca atare.
Liviu Avram, redactor șef adjunct al ziarului Adevărul, este trainer în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism derulat de Freedom House Romania

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate