Register

Protest impotriva numirii lui Şova in funcţia de ministru

Semnatarii prezentului protest - persoane şi organizaţii ale societăţii civile - au luat act cu deplină consternare numirea senatorului PSD Dan Şova în funcţia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

Considerăm că această decizie politică, validată de preşedintele interimar Crin Antonescu, este o gravă eroare şi un semnal cât se poate de îngrijorător în raport cu eforturile României de a-şi asuma trecutul şi responsabilitatea Holocaustului, exprimată inclusiv în documente oficiale ale statului român precum Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, prezidată de dl. Elie Wiesel.
Menţionăm că senatorul Dan Şova a exprimat într-o emisiune televizată următoarele: "pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit"; "la Pogromul din Iasi au murit 24 de evrei"; "armata germana este responsabila pentru evenimentele din Iasi", ignorând consensul istoric asupra dramelor suferite de evrei pe teritoriul României şi citând istorici negaţionişti. Astfel Raportul final conţine informaţii complete despre Pogromul de la Iaşi (pp. 118-124) pe care un senator al Parlamentului României şi un absolvent al Facultăţii de Istorie nu le poate ignora.

Mai mult decât atât, ca jurist dl Dan Şova ar fi tebuit să ştie că, în conformitate cu Legea nr 107/2006, art. 6, „negarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi". În loc să fie sancţionat politic, dl Şova este premiat cu un post de ministru în Guvernul României.

Afirmaţii de genul celor făcute de dl Şova nu sunt doar false din perspectivă istorică, ci lezează profund memoria victimelor Holocaustului, a urmaşilor acestora şi reprezintă un afront irecuperabil pentru comunitatea evreiască din România şi din lumea întreagă.

Considerăm că nu clemenţa, ci retragerea imediata a sprijinului politic şi revocarea sa din funcţie reprezintă măsuri adecvate faţă de gravitatea afirmaţiilor dlui senator Dan Şova. Astfel, Guvernul actual al României poate arăta că se conformează recomandărilor Raportului Final, sancţionând negaţionismul selectiv şi iresponsabilitatea declaraţiilor politicienilor de nivel înalt, într-o Europă Unită care nu tolerează nici amnezia, nici ambiguitatea faţă de traumele secolului XX.

Reiterăm, cu acest prilej, protestul comunicat pe data de 6 august în legătură cu promovarea domnului Dan Șova în funția de ministru, protest motivat de minciunile lansate cu iresponsabilitate la adresa unei jurnaliste de la Radio România Actualități, faptă considerată a fi un atentat la libertatea de exprimare și de intimidare a presei.

Semnatari:

Expert Forum

Grupul pentru Dialog Social

Freedom House Romania

ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei

APADOR-CH

ACCEPT

CeRe

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul de Resurse Juridice

Institutul pentru Politici Publice

Romani CRISS

ProDoMo

Reaching Out

Alexandru Gabor

Adrian Cioflanca

Bogdan C. Iacob, doctor in istorie, Universitatea Central Europeana

Damiana Otoiu, lector dr., Universitatea din Bucuresti, cercetator asociat, Universite Libre de Bruxelles

Cristian Vasile, istoric, cercetator stiintific

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Există câteva experienţe formatoare
Există câteva experienţe formatoare pe care fiecare jurnalist ar trebui să le trăiască în carieră, iar stagiul într-o redacţie renumită din Occident este una dintre aceste experienţe. Toată recunoştinţa mea pentru oamenii minunaţi de la Freedom House, Comisiei Europene şi sponsorilor.
Bogdan Oprea este consilier de stat al Președintelui României, jurnalist, câștigător al al grantului „Bursele europene. Jurnaliști în dialog” în 2010

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate