Register

Ondine GHERGUT: Cele 8 mari pacate ale noilor Coduri Penale

Cu toate deficienţele semnalate de cele mai importante instituţii implicate în justiţia din România, noile coduri-penal şi cel de procedură penală- vor intra în vigoare sîmbătă, după cum a afirmat premierul. Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, CSM, DNA şi alte instituţii au transmis premierului punctele lor de vedere referitoare la erorile din noile coduri care vor bulversa sistemul judiciar din România şi vor face imposibilă instrumentarea dosarelor pentru parlamentari şi miniştri. Noile acte normative vor dezincrimina fapte grave sau vor reduce pedepsele pentru infracţiuni grave. În plus, sistemul nu este pregătit cu resurse pentru noile structuri judiciare care vor intra în funcţiune de la data de 1 februarie. Premierul Ponta nu a ţinut cont de solicitările venite din sistemul judiciar şi nici de societatea civilă.

Premierul a decis: noile coduri penale se aplică fără nici o modificare de la data de 1 februarie 2014. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost de acord cu decizia premierului. Ponta nu a ţinut cont de solicitările de amânare a aplicării noilor coduri penale exprimate public de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, de şeful DNA, Laura Codruţa Kövesi, de şeful DIICOT, Alina Bica, de fostul preşedinte CSM Oana Schmidt Hăineală, de societatea civilă reprezentată de o serie de organizaţii neguvernamentale, printre care şi ExpertForum.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instituţii implicate în sistemul judiciar au transmis premierului punctele lor de vedere referitoare la erorile din noile coduri – penal şi procesual penal – care vor bulversa sistemul judiciar din România şi vor face imposibilă instrumentarea dosarelor pentru parlamentari şi miniştri. Noile acte normative vor dezincrimina fapte grave sau vor reduce pedepsele prea mult pentru infracţiuni grave. Aceste instituţii i-au propus de altfel Guvernului şi soluţiile de îndreptare a erorilor. În plus, sistemul nu este pregătit cu resurse pentru noile structuri judiciare care vor intra în funcţiune de la data de 1 februarie. Premierul Ponta nu a ţinut cont de solicitările venite din sistemul judiciar şi nici de societatea civilă, folosind şi argumentul că cele două noi legi sunt opera fostului ministru al Justiţiei, pedelistul Cătălin Predoiu, şi a fostului premier Emil Boc.

Premierul Ponta a uitat însă că a fost chiar preşedintele Comisiei parlamentare care a dezbătut şi adoptat codurile penale. De asemenea, a uitat că a promis recent emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să corecteze erorile, inclusiv prin eliminarea articolelor care îngrădesc libertatea de exprimare a presei.

Citește articolul integral pe http://www.romanialibera.ro/

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Oameni care tac şi fac
Freedom House mi-a reamintit că mass-media poate schimba lucruri. Mi-a readus aminte că e firesc să pui întrebări şi să primeşti răspunsuri. Prin Freedom House am intrat în contact cu oameni faini care au mize la fel de faine. Oameni care tac şi fac.
Ana Poenariu este jurnalistă la DIGI24. A câştigat premiu pentru jurnalism de investigaţie în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru ancheta din 2012 Țiganii care au tocat banii pentru romi

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate