Register

ATITUDINE ABUZIVĂ. Jurnaliştii postului B1 TV au fost îmbrânciţi de jandarmi şi blocaţi să-şi exercite meseria

Echipa B1 TV care transmitea din Piaţa Victoriei de la protestele anti-guvernamentale de aseară a fost bruscată de jandarmi. Explicaţiile ulterioare ale reprezentanţilor instituţiei nu au fost convingătoare.

Cu toate că jurnaliștii le-au explicat că sunt de la presă, jandarmii au continuat să îi împingă și să le indice o trecere de pietoni care era blocată tot de jandarmi, scrie site-ul b1.ro. Scopul acestora era, de fapt, blocarea echipei TV care încerca să ajungă în zona unde forţele de ordine făceau exces de zel împotriva manifestanţilor. 
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a fost contactat de reporterul B1 TV, acesta spunându-i să facă o reclamație la Poliție, după care i-a închis telefonul.

Jurnalista B1 TV prezentă în Piaţa Victoriei a dorit să îi pună câteva întrebări şefului Jandarmeriei, dar a fost jignită de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, în urma unui alt incident petrecut în timpul evenimentelor. Acesta, care iniţial a acuzat echipa B1 de hărţuire, şi-a cerut scuze pentru comportamentul său într-o intervenţie telefonică.

Jandarmii au recurs la folosirea de gaze lacrimogene aseară, precizând că oamenii adunaţi în stradă au devenit violenţi.

”Nu s-ar fi folosit substanțe lacrimogene dacă situația nu ar fi impus acest lucru și folosirea lor nu era strict necesară. Folosirea lor a fost strict legală. Folosirea forței este atributul jandarmilor. Suntem autoritatea statului îndreptățită să facă acest lucru”, a declarat Georgian Enache.

Șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a afirmat că protestatarii nu au fost atacați de forțele de ordine. Doi manifestaţi au ajuns la spital, după câteva contre cu forţele de ordine.

Aproape două mii de oameni au cerut aseară dizolvarea Guvernului Ponta, contestând deciziile luate de parlamentari în ultima vreme, mai ales cea prin care doresc să îşi creeze o super-imunitate în faţa legii.

Patru protestatari au fost ridicaţi după ce s-au manifestat violent când s-a încercat ruperea cordonului jandarmi din faţa Guvernului de către manifestanţi.  Ei au fost duşi la Secţia 2 de Poliţie, unul dintre ei solicitând îngrijiri medicale, astfel că a fost condus de jandarmi la Spitalul Floreasca.

Redacţia EVZ se solidarizează cu jurnaliştii postului B1 TV. Considerăm că blocarea deplasării unei echipe de jurnalişti este un abuz făcut cu scopul de a limita accesul publicului larg la informaţii din zona protestelor, unde forţele de ordine au intervenit cu forţă exagerată şi nejustificată. Redacţia EVZ solicită Ministerului de Interne să declanşeze o anchetă şi să aplice măsuri legale.

Articol preluat de pe www.evz.ro

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

E singura mea diplomă care nu stă într-un sertar
Într-o breaslă în care valoarea e atât de perisabilă, aceste premiu este punctul fix care îţi oferă mai mult decât succesul de public sau buzunarul plin. Te face conştient de propria-ţi valoare. Şi asta îţi dă curaj să zbori. Iar zborul e o îndeletnicire dificilă pentru un jurnalist.
Vlad Mixich este jurnalist la Hotnews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. A câștigat premiul Tânărul Jurnalist al Anului 2008 la secțiunea „Cultură”

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate