Register

USL vrea să elimine, retroactiv, incompatibilitatea primarilor

Ministerul Dezvoltării Regionale încearcă să îi salveze pe primarii incompatibili, interpretând o serie de reglementări europene. Baronii USL susţin că reglementările respective se pot aplica retroactiv şi invocă ideea amnistierii incompatibililor.

 Ministerul Dezvoltării Regionale susţine, într-o documentaţie trimisă Ministerului Justiţiei, că a identificat baza legală care le permite primarilor şi şefilor de Consilii Judeţene să facă parte din CA şi AGA ale societăţilor comerciale din subordine.

Ministerul condus de Liviu Dragnea invocă o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din noiembrie 2012. Aceasta se referă la situaţiile în care mai multe autorităţi publice „constituie în comun o entitate însărcinată cu îndeplinirea misiunii lor de serviciu public”. Potrivit deciziei respective, „condiţia stabilită în jurisprudenţa Curţii potrivit căreia autorităţile respective trebuie să exercite împreună asupra acestei entităţi un control analog celui pe care îl exercită asupra propriilor servicii, este îndeplinită dacă fiecare dintre aceste autorităţi participă atât la capitalul entităţii respective, cât şi în organele de conducere ale acesteia”.

Recomandarea Curţii nu precizează, însă, cum sunt reprezentate autorităţile respective.

De aici începe interpretarea autorităţilor de la Bucureşti. „Acest control nu poate fi considerat analog celui exercitat asupra propriilor servicii decât în cazul în care este realizat de către primar; situaţia primarului este similară şi în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean.” (...)

Ideea a fost preluată din zbor de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu: „Dacă dacă o lege naţională contravine unei legi europene, primează legea europeană. În cazul de faţă, vizavi de speţa cu ANI, legea ANI contrazice legea europeană.”

Salvarea retroactivă a fost invocată, în manieră proprie, şi de primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD). (...) "O să le-o propun: daţi o amnistie pentru ce a fost până acum. Ca urmare, când o să avem întâlnirea PSD, peste două săptămâni, am să le propun să facă o lege care să anuleze acest punct al incompatibilităţilor unde sunt primarii, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene, reprezentanţii în Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară şi să amnistieze ce s-a întâmplat până acum", a spus pentru gandul.info Radu Mazăre.

Citește articolul integral aici

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Există câteva experienţe formatoare
Există câteva experienţe formatoare pe care fiecare jurnalist ar trebui să le trăiască în carieră, iar stagiul într-o redacţie renumită din Occident este una dintre aceste experienţe. Toată recunoştinţa mea pentru oamenii minunaţi de la Freedom House, Comisiei Europene şi sponsorilor.
Bogdan Oprea este consilier de stat al Președintelui României, jurnalist, câștigător al al grantului „Bursele europene. Jurnaliști în dialog” în 2010

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate