Register

Dragnea și baronimea USL, nou asalt contra Agenției Naționale de Integritate

Vicepremierul Liviu Dragnea a depus deja pentru avizare, la Ministerul Justiţiei, o nouă propunere de modificare a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI), astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să poată face parte din structurile de conducere a regiilor locale.

Anunţul a fost făcut de către Mariana Gâju, primvicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, pentru gândul.info. Nu este clar dacă legea va acţiona retroactiv şi-i va salva pe aleşii locali aflaţi deja în proces cu ANI. Aceasta este a doua tentativă de modificare a atribuţiilor ANI, după ce Ministerul Justiţiei a avizat- o negativ pe prima, iniţiată tot de Dragnea.

Mariana Gâju a precizat că nu mai puţin de 1.200 de primari, din totalul de 3.180, sunt în prezent într- o situaţie de incompatibilitate, întrucât fac parte din conducerile regiilor locale.

Circa 80% dintre aceşti primari sunt din USL. Însăşi Gâju, primar PSD în Cumpăna (jud. Constanţa) este într-o situaţie de incompatibilitate, din cauza prezenţei în regia judeţeană de apă.

Dacă legea nu va fi modificată aşa cum propune Dragnea, ANI are şanse foarte mari să câştige procesele cu aleşii incompatibili, care-şi vor pierde funcţiile şi vor avea şi interdicţie de a candida o anumită perioadă de timp. Printre cei aflaţi în această situaţie se află personaje foarte importante din USL: Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov sau Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău.

La sfârşitul lunii iulie, premierul Ponta le-a spus primarilor USL că vrea să-i ajute, dar a sugerat că nu-l lasă Uniunea Europeană. "Nu pot spune că jumătate din primarii României o să fie declaraţi incompatibili, pentru că ce facem? Facem alegeri în toată ţara? (...) E o practică totuşi unitară şi, discutând şi cu Comisia Europeană şi cu ANI, vreau să luăm decizia legislativă corectă", a declarat Ponta, care a adăugat că "este important" să nu existe un nou motiv de dispută cu Bruxelles-ul.

Conducerea ANI a anunţat deja că nu este de acord cu modificarea solicitată de baroni. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a explicat, la Digi 24, că există soluţii pentru ca primarii sau preşedinţii de consilii judeţene să evite situaţiile în care sunt aleşi locali şi, în acelaşi timp, administratori la firme care au contracte cu instituţiile publice pe care le conduc.


Citiţi articolul integral aici

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate