Register

SONDAJ: Creşte încrederea doar în Curtea Constituţională, DNA, SRI şi SIE

Barometrul de opinie pe luna iulie al INSCOOP, realizat la cererea ziarului „Adevărul”, arată că majoritarea instituţiilor pierd din încrederea opiniei publice raportat la lunile precedente. Dintre instituţiile politice, doar Curtea Constituţională este cea care înregistrează o creştere notabilă a încrederii, câtă vreme toate celelalte scad: Primăriile, Consiliile Judeţene, Parlamentul, Guvernul, Preşedinţia  şi partidele politice. Analiştii INSCOP pun această tendinţă pe seama faptului că perioada de graţie pe care cetăţenii o acordă puterii instalate în decembrie anul trecut se apropie de sfârşit. 
În cazul instituţiilor executive analizate, tendinţa este mai puţin accentuată. Încrederea în Armată, Banca Naţională, Poliţie şi Autoritatea Sanitar-Veterinară cunoaşte scăderi uşoare, dar sporeşte încrederea în instituţii precum DNA, SRI şi SIE. Sociologii explică acest lucru prin faptul că, în perioada în care a fost efectuat sondajul, au avut loc câteva evenimente în care instituţiile care cunosc o creştere a încrederii au jucat un rol însemnat. Sunt nominalizate evenimente precum ancheta declanşată în cazul fraudării examenului de Bacalaureat, unde DNA şi SRI au avut o implicare masivă, precum şi aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, unde serviciile secrete sunt creditate cu un rol major. Instituţiile sociale sau private cunosc şi ele o scădere a încrederii, singura excepţie fiind universităţile, care se aşază pe un trend pozitiv. Însă şi acesta este unul conjunctural, apreciază sociologii INSCOP, întrucât perioada de sondare a coincis cu cea de admitere în învăţământul superior, fapt care le-a sporit întrucâtva notorietatea. Barometrul a inclus şi o întrebare privind domeniile în care ar fi cel mai important să fie combătută corupţia. Respondenţii au indicat, în proporţie de 33,6 la sută, sistemul sanitar, urmat de administraţia centrală, cu 31,2 la sută, şi, la egalitate cu câte 15 la sută, sistemul de învăţământ şi administraţia locală.

Citeste articolul aici

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Freedom House promovează cu eficiență valorile lumii libere
Un astfel de program adresat presei de investigații – un gen de presă ce luptă pentru a reduce răul de la nivelul unei societăți în cristalizare, cum este cea românească - a reconfirmat, pe de-o parte, existența dorinței de progres în presă, dar și, pe de altă parte, că Freedom House promovează, cu eficiență, valori specifice lumii libere, într-o țară în care, din ignoranță, sau din rea-credință, încă sunt marketabile valori anti-occidentale, îmbâcsite, expirate, menite a reduce din libertățile pe care le presupune democrația liberală globalizată.
Cerasel Cuteanu este jurnalist la GorjNews din Târgu Jiu. A câştigat premiul cel mare în cadrul proiectului „Supporting Investigative Journalism” pentru o investigaţie publicată în 2012: Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate