Register

Liliana NICOLAE: "Scădere accentuată" a vârstei fetelor traficate

Liliana Nicolae (Radio România Actualităţi) este unul di ntre cei mai buni autori de reportaj din România. A lucrat timp de 10 ani pentru secţia română a BBC World Service. A câştigat în 2003 "Premiul pentru cel mai bun reportaj radio" al Clubului Român de Presă, premiul "Reporter European" în 2008, premiul pentru cel mai bun reportaj din partea agenţiei RADOR în 2009, premiul "Jurnalistul - actor social" în 2010.Liliana Nicolae (Radio România Actualităţi) este unul di ntre cei mai buni autori de reportaj din România. A lucrat timp de 10 ani pentru secţia română a BBC World Service. A câştigat în 2003 "Premiul pentru cel mai bun reportaj radio" al Clubului Român de Presă, premiul "Reporter European" în 2008, premiul pentru cel mai bun reportaj din partea agenţiei RADOR în 2009, premiul "Jurnalistul - actor social" în 2010.Un reportaj semnat de Liliana Nicolae, pentru Radio România Actualităţi concluzionează că tot mai multe minore devin victime ale traficului de persoane, fenomen care a luat amploare în România după integrarea în UE.

În România există doar două centre pentru victimele minore ale traficului de persoane. Acestea acoperă 10% din necesități. Mai exact: 40 de locuri la peste 400 de victime în ultimii ani.

Un raport al Parlamentului European pe anul trecut arată că în timp ce numărul victimelor crește, scade numărul condamnărilor. 

Fenomenul a luat amploare mai ales după integrarea României în Uniunea Europeană, ca urmare a libertății de mișcare în spațiul european.

Dacă înainte de integrare, trei sferturi din numărul victimelor erau majore, iar un sfert minore, după 2007, proporția s-a inversat și a scăzut foarte mult vârsta fetelor traficate, existând victime chiar și de 7-8 ani.

Iana Matei, președintele Reaching Out România, primul adăpost pentru victimele prostituției internaționale din România, spune că, totodată, la nivel european, a scăzut numărul condamnărilor pentru traficul de persoane, deși cei care vând fetele obțin profituri uriașe – mai mari decât cele din traficul de droguri, iar victimele rămân marcate pe viață.

Fenomenul – spune Iana Matei – este încurajat de pedepsele foarte mici, care se aplică în anumite țări, în special cele nordice, unde pedeapsa este de doi ani de închisoare. Este și motivul pentru care traficanții s-au orientat în ultimii ani și către aceste țări.

Descarcă ataşamente:

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Cei care au câștigat și-au confirmat mai târziu valoarea
Cei care au câştigat de-a lungul timpului şi-au confirmat mai târziu valoarea, dovedind că selecţia este făcută într-un mod foarte riguros. Pentru mine a însemnat un plus de credibilitate ca jurnalist.
Serinela Spătărelu este director al Ziare.com, laureat al premiului „Tânărul Jurnalist al Anului” în 2003

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate