Register

Ponta a COPIAT de la Băsescu textul sesizării neconstitutionalităţii propriei ordonanţe

Premierul Victor Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care cei trei candidati pentru judecătorul României la CEDO urmau să fie alesi de o comisie interministerială (în locul Consiliului Superior al Magistraturii). Cei trei candidati alesi de comisie   erau sau nu avizati de comisiile parlamentare juridice si de drepturi ale omului ( avizul e consultativ), iar numirea lor revenea Guvernului.

Precizare: din lista cu cei trei candidati trimisi de Guvernul României, este ales un judecator, prin vot, de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, dar această parte din mecanism  nu mai este reglementată de legislatia romaneasca.

Presedintele ţării a sesizat Avocatul Poporului asupra neconstituţionalităţii ordonanţei, cerând acestuia să sesizeze Curtea Constitutională ( in cazul ordonanţelor doar Avocatul Poporului poate sesiza CCR)

Premierul a vorbit cu presedintele, a admis ca ordonanţa crează probleme de constituţionalitate prin eliminarea CSM din mecanismul selectiei, a copiat conţinutul actului preşedintelui ţării  şi a sesizat, la rându-i,  Avocatul Poporului, cerând sesizarea CCR

Presedintele CSM a sesizat direct CCR, in baza unui alt temei legal si anume cel al conflictului juridic intre puterea judecătoreasca si executiv. 

Premierul Victor Ponta a admis ca a gresit că nu s-a consultat cu CSM  inainte de a da ordonanta de urgenta pentru numirea celor trei candidati pentru funcţia de judecator CEDO. El a spus ca nu e nici o intelegere ( cu preşedintele ţării)  pentru stabilirea mecanismului de alegere a candidaţilor  pentru funcţia de judecator CEDO, ci doar consultari. El a spus ca nu vrea conflict cu CSM, pentru ca sa nu apărem iar negativ in raportul de ţară.

Ponta a spus ca ar fi vrut ca pentru  desemnarea judecatorului la CEDO să trimita  trei candidati, intre care trebuia să fie si o femeie. El a admis ca  ”E o problema de constitutionalitate” folosirea ordonanţei de urgenţă.

De asemenea, Ponta a afirmat ca  ”si eu vreau ca CCR sa stabileasca daca e sau nu constitutionala”. ”Ieri - a continuat premierul - am cerut si eu Avocatului Poporului sa sesizeze CCR, după ce am vorbit cu preşedintele ţării. In alte ţări,  judecatorul este ales de o comisie interministerială, adica de Executiv. La noi, va hotari CCR” a spus Ponta (...)

Consiliul Superior al Magistraturii  a atacat la Curtea Constitutionala a Romaniei o ordonanta de urgenta a Guvernului Victor Ponta prin care s-a stabilit ca mecanismul alegerii  a trei candidati ( numar obligatoriu, potrivit legislatiei comunitare) pentru funcţia de judecator al Curţii Europene a Drepturilor Omului să revina direct  Executivului, eliminandu-se atributiile de selectie a  CSM, incălcându-se astfel separatia puterilor in stat.

Preşedintele institutiei, procurorul Oana Andrea Schmidt Hăineală, în calitate de titular al dreptului de a sesiza Curtea Constituţională a României cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională,  a adresat Curţii Constituţionale o  cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea executivă, reprezentată de Guvernul României.

In sesizarea CCR, preşedintele consiliului precizează:”S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvernul României a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost vidată de substanţă o atribuţie fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa - prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituţia României - de garant al independenţei justiţiei”.

(...)

Laura Ştefan , expert anticorupţie, ne-a declarat că ”era de asteptat ca CSM să atace la CCR această ordonanţă de urgenţă  pentru că este necesară lămurirea competenţelor puterilor în stat, inclusiv in desemnarea judecătorului  pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, fara a se aduce atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat. In plus, CCR trebuie, din nou, sa se pronunte asupra granitelor pana la care se pot emite  ordonantele de urgenta ”.

Cristina Guseth, directorul Fundaţiei Freedom House România, consideră că ”aceasta confruntare între politicieni şi magistraţi contribuie la  separarea  apelor dintre lumea politică şi cea juridică. Cred că ar trebui să ne dorim cu toţii ca politicienii să nu poată influenţa justiţia în niciun fel, cu atât mai puţin recompensând oameni care ar putea sa le facă servicii".

Continuarea aici

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Cei care au câștigat și-au confirmat mai târziu valoarea
Cei care au câştigat de-a lungul timpului şi-au confirmat mai târziu valoarea, dovedind că selecţia este făcută într-un mod foarte riguros. Pentru mine a însemnat un plus de credibilitate ca jurnalist.
Serinela Spătărelu este director al Ziare.com, laureat al premiului „Tânărul Jurnalist al Anului” în 2003

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate