Register

„România. 30 de ani mai târziu” & Bursele unSettled

Pe 17 octombrie, începând cu ora 18:30, la Cinemateca Union va avea loc evenimentul „România. 30 ani mai târziu”, ce dă startul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

 

Evenimentul va cuprinde proiecțiile filmelor „De Crăciun ne-am luat rația de libertate”, regizat de Cornel Mihalache și „Videograme dintr-o revoluție”, de Andrei Ujică și Harun Farocki. Proiecțiile vor fi urmate, de la ora 20:30, de o discuție cu regizorii filmelor alături de care vor participa și dramaturgul Matei Vișniec, arhitectul Dorin Ștefan și Octavian Ursu – cetățeanul german de origine română recent ales primar în orașul german Görlitz.

Intrarea la proiecțiile din cadrul secțiunii, dar și la discuție, este liberă în limita locurilor disponibile, prioritate având rezervările făcute în prealabil pe site-ul kompostor.ro.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Freedom House Romania, în contextul programului “Learning from Our Past to Build the Future”, susținut de Radio Europa Liberă, și cu participarea Reprezentanței Ambasadei SUA în România.

Ca parte din acest proiect vom oferi un număr de 150 de burse unSettled pentru a participa la festivalul de idei, organizat în iulie 2020 la Sighetu Marmației.

Despre Bursele unsettled

Fii bursier unSettled și participă la festivalul ideilor de la Sighet în iulie 2020. 

Înscrie-te până pe data de 15 decembrie și fii unul dintre cei 150 de bursieri care vor petrece 7 zile la Memorialul Durerii de la Sighetul Marmației.

Freedom House România dorește prin aceste burse crearea unui mediu în care tinerii pasionați de domeniile lor de studiu să se angajeze într-un schimb de idei dincolo ariile imediate de expertiză. Într-un program extrem de complex, desfășurat pe parcursul a 7 zile, vei avea ocazia să interacționezi cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Programul include o serie de ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film, seri de socializare, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au experimentat provocările comunismului. 

Urmărește pagina de Facebook pentru a fi la curent cu următoarele detalii privind calendarul de selecție, speakerii și alte surprize pregătite.

Bursele unSettled fac parte din proiectul “Learning from the Past to Build the Future”. Proiectul este derulat în perioada octombrie 2019 – iulie 2020 de către Freedom House Romania, în parteneriat cu organizațiile civice Fundația Academia Civică,  Geeks for Democracy, Apulum, Funky Citizens, iTeach.ro și susținut de Radio Europa Liberă și rețeaua de presă locală PressHub - formată din 26 de publicații locale independente.

PROIECTE NAŢIONALE

WATCHDOG

19-02-2019

Press release: a group of 25 NGOs are acting together in order to bring into the international community’s attention the Țandarei case

Your Excellency,  As members of the civil society, we, a group of 25 Romanian and international NGOs that fight against corruption and organised crime, are acting together in order to bring into the international community’s attention the Țandarei case on trafficking in minors.

 

 

Să arătăm şi ceea ce nu se vede, şi ceea ce nu se spune
Întâlnirea cu jurnalişti din întreaga ţară, fiecare reprezentând, în concepţia mea idealistă, centre de rezistenţă în acest domeniu, edificat în ultimii ani tot mai mult pe nisipuri mişcătoare, a fost ca o pilulă miraculoasă care nu m-a vindecat de pesimism, dar mi-a întărit credinţa că nu e corect faţă de noi să abandonăm să arătăm şi ceea ce nu se vede şi ceea ce nu se spune.
Ligia Voro de la TV Târgu Mureș este laureată a programului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Tîrgu-Mureş – Analize la suprapreţ

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate