Register

Jurnaliști împotriva Crimei Organizate

Pentru a oferi șansa cât mai multor jurnaliști să se înscrie, extindem deadline-ul de aplicare până pe 19 august (inclusiv)și aducem mai multe clarificări.

Ești jurnalist de investigație în presa scrisă, radio sau TV?

Fundația Freedom House Românialansează proiectul „Jurnaliști împotriva Crimei Organizate în România şi Republica Moldova”, în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și finanțat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.

 

Proiectul oferă granturi pentru jurnalism de investigație jurnaliștilor din România şi Republica Moldova cu minim 2 ani experiență. În acest scop, se va organiza un workshop pregătitor de 2 zile, la care vor fi invitați speakeri relevanți pentru domeniile de investigație propuse. Investigațiile realizate de jurnaliști vor fi publicate atât la nivel local, cât și național.

Investigaţiile se vor axa pe următoarele subiecte:

 • traficul de persoane
 • traficul de organe
 • traficul de droguri
 • contrabandă.

Sunt eligibili pentru a participa la prezentul proiect jurnaliştii care îndeplinesc următoarele criterii:

 • experiență profesională de minim 2 ani în domeniul presei de investigație;
 • cunoașterea limbii engleze la nivel mediu.

Procedura de aplicare

Pentru a participa în cadrul proiectului, jurnaliştii interesaţi trebuie să depună un dosar de aplicare. Acest dosar de aplicare trebuie să includă:

 • Curriculum Vitae;
 • Schița de investigație pe teme legate de crimă organizată;
 • Buget estimat pentru investigație.

Bugetul maximal cererii de grant nu va depăși suma de 1.500€.

Evaluarea aplicaţiilor

Odată primite, dosarele de aplicare vor fi evaluate preliminar pentru a verifica dacă sunt respectate criteriile de participare:

 • Relevanţa subiectului de investigaţie propus;
 • Complexitatea investigaţiilor propuse;
 • Impactul investigaţiilor;
 • Experienţa relevantă a jurnalistului;
 • Bugetul trebuie să reflecte în mod clar activitatea investigaţiei şi să fie rezonabil din perspectiva raportului cost-eficienţă.

La finalul perioadei de înscriere, vor fi alese cele mai bune 7 propuneri de investigaţii, ce vor primi grant-ul pentru realizare.

Data limităpentru înscriere este: 19 august 2019 (inclusiv).

Toate înscrierile se trimit pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. și vor avea în subiect mențiunea «Pentru proiectul “Jurnaliști Împotriva Crimei Organizate” 2019». 

Persoană de contact: 

 • Lucia Roznov, Freedom House România
 • Tel: 0731.909.907
 • E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PROIECTE NAŢIONALE

WATCHDOG

19-02-2019

Press release: a group of 25 NGOs are acting together in order to bring into the international community’s attention the Țandarei case

Your Excellency,  As members of the civil society, we, a group of 25 Romanian and international NGOs that fight against corruption and organised crime, are acting together in order to bring into the international community’s attention the Țandarei case on trafficking in minors.

 

 

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate