Register

Germania se teme că Rusia se folosește de Bulgaria pentru a câștiga influență în UE

 

Rapoarte interne ale guvernului federal german avertizează că Rusia transformă Bulgaria într-o poartă de acces la Uniunea Europeană.

O treime din rezultatele economiei bulgare ar fi controlate direct sau indirect de către Federația Rusă, arată documentele furnizate Executivului german de către serviciile de informații externe (BND) ale Republicii Federale.

În analiza BND, coaliția de guvernare a socialiștilor cu partidul minorității turce DPS este catalogată drept „loială Moscovei”. În partidele din arcul guvernamental activează foști membri ai Partidului Comunist, agenți secreți și oligarhi foarte bogați care fac afaceri cu cei din cercul lui Vladimir Putin. Legăturile ar fi atât de strânse încât Rusia ar influența direct procesul legislativ din Bulgaria.

Săptămâna trecută au apărut în presă unele scrisori confidențiale ale concernului Gazprom către Executivul de la Sofia. În acele documente, Gazprom ar fi dictat pur și simplu formulările legislative care privesc construcția gazoductului South Stream.

Guvernul bulgar a intrat în conflict cu Comisia Europeană după ce a stabilit că sectorul bulgăresc din South Stream este doar „o simplă bucată de legătură” pentru a-l sustrage din jurisdicția reglementărilor europene.

O întâlnire a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger cu ministrul bulgar al energiei a rămas fără niciun rezultat. Oettinger a precizat pentru presa germană că „dacă Bulgaria va modifica într-adevăr legislația, atunci va trebui să reacționăm pentru a asigura respectarea normelor europene”.

În ciuda suspiciunilor legate de influența Rusiei, candidatul socialist la șefia Comisiei Europene, Martin Schulz, a vizitat Bulgaria și a participat la... AICI puteti citi integral articolul RFI semnat de  Laurenţiu Diaconu-Colintineanu 

PROIECTE NAŢIONALE

WATCHDOG

19-02-2019

Press release: a group of 25 NGOs are acting together in order to bring into the international community’s attention the Țandarei case

Your Excellency,  As members of the civil society, we, a group of 25 Romanian and international NGOs that fight against corruption and organised crime, are acting together in order to bring into the international community’s attention the Țandarei case on trafficking in minors.

 

 

Informații aduse din întuneric la lumină
Pentru mine, acordarea acestui premiu de către Freedom House reprezintă o asumare publică a acestei renumite entități non-guvernamentale a importanței aspectelor aduse din întuneric la lumină în legătură cu modul cum familia liderului (tânăr) celui mai puternic partid politic din România are contracte de zeci de milioane de euro cu statul, precum și a asocierii cu oameni de afaceri cunoscuți prin apropierea lor de șeful statului și de soțul pretendentei la șefia principalului partid de opoziție.
Daniel Befu este jurnalist la România Liberă. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului "Supporting Investigative Journalism" pentru investigația Traseul banilor publici spre conturile familiei Ponta.

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate