Register

 


Freedom House România lansează ediția 2015 a concursului „Tânărul Jurnalist al Anului”

Cu ajutorul sponsorilor UniCredit Bank, Eco–Rom Ambalaje, Alexandrion, Polisea și Antalis și cu susținerea Programului Media Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer și The Group îi vom premia cu câte 1.000 euro pe cei mai buni tineri jurnaliști de presa scrisă* (print sau online) ce vor concura în 2015 în cinci secțiuni.
 
5 Mari Premii de câte
1.000 Euro
Justiție și Stat de drept
Actualitate internă
Economie
Mediu
Investigații
termen limită pentru înscrieri
19 octombrie 2015

Ca și în anii anul trecuți, jurnaliștii se pot înscrie la secțiunile „Actualitate internă”, „Economie”, „Justiție si Stat de drept”, „Mediu”.


În 2015 suntem însă în măsură să adăugăm o nouă secțiune cerută de public și vitregită de multe publicații - „Investigații”.


Vom departaja astfel mai bine domeniile față de anul trecut și îi vom recompensa pe măsură atât pe ziariștii care urmăresc în mod curent evoluția justiției în România (activitatea parchetelor, evoluția dosarelor în instanțe, amenințările la adresa statului de drept etc.) cu Marele Premiu la categoria „Justitie si Stat de drept”, cât și pe aceia care realizează efectiv anchete jurnalistice – cu accent pe anchetele privind evaziunea fiscală, contrabanda, spălarea de bani și corupția cu Marele Premiu pentru „Investigatii”.


O altă noutate față de edițiile precedente este înscrierea în concurs a articolelor recente – vom lua în considerare și articolele publicate anul acesta, până în 31 august 2015, nu doar cele publicate în anul anterior** (cum a fost la edițiile anterioare).

 

tineri ziariști de presă scrisă
sub 35 de ani la data publicării articolelor
articole scrise între 1 ianuarie 2014 - 31 august 2015


Ceremonia de premiere va avea loc în cadrul celei mai mari conferințe media din regiune - Forumul Media Europa de Sud-Est care se va desfășura anul acesta la București, în 5-6 noiembrie 2015.


La fiecare dintre cele cinci secțiuni - Actualitate internă, Economie, Justiție, Mediu și Investigații - se pot înscrie începând de luni, 28 septembrie, tinerii jurnaliști de presă scrisă și online (sub 35 ani) care trimit până în, 19 octombrie 2015 inclusiv, maximum două articole relevante pentru secțiunea respectivă, articole publicate în perioada 1 ianuarie 2014* – 31 august 2015 (în print sau on-line). Articolele trimise pentru „Tânărul Jurnalist al Anului” nu trebuie să mai fi fost înscrise la alt concurs. 


Luni, 28 septembrie 2015, va fi prima zi de înscrieri
și îi rugăm pe cei interesați să consulte pagina special dedicată concursului. Până atunci vom răspunde eventualelor întrebări legate de derularea ediției din anul acesta.

Înscrierea se face prin e-mail la  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Cc This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Titlul e-mail-ului trebuie să fie: [Nume] [Prenume] [Secțiunea]

Email-ul prin care vă înscrieți trebuie sa conțină articolele în format digital (link către articolele online sau PDF) și CV-ul candidatului.

Persoană de contact:
Laura CONSTANTIN
Freedom House România 
0731.909.907
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

* De la prima ediție, din 1998 încoace, concursul Tânărul Jurnalist al Anului s-a adresat jurnaliștilor din presa scrisă (ziare, reviste), nu domeniului audiovizual. Trecerea în online a reprezentat o provocare acceptată. Am păstrat tradiția premierii articolelor de presă scrisă - tipărite sau publicate pe platforme online de sine stătătoare, nu pe site-urile adiacente unor posturi TV sau radio. Demersurile editoriale pe care le luăm în considerare trebuie să fie în mod primordial de presă scrisă, indiferent dacă sunt îmbrăcate și în format multimedia – video, audio etc. cum fac platforme precum RISE Project ori Hotnews.ro - , nu transpunerea în online a unor reportaje difuzate la TV.


.

** Având în vedere că aceasta este prima ediție în care primim articolele publicate în anul în curs, de la 1 ian. 2015 până la 31 aug. 2015, am luat în cele din umă decizia să primim în concurs și articolele publicate în anul anterior, în 2014, așa cum făceam în mod tradițional.

PROIECTE NAŢIONALE

Tânărul Jurnalist al Anului

Concursul „Tânărul Jurnalist al Anului" a fost iniţiat în 1998, cu sprijinul Edipresse AS Romania şi al sponsorului fondator - Vodafone Romania. Este un proiect adresat ziariștilor de presă scrisă până în 35 ani. Vlad Mixich (HotNews.ro), Petrișor Obae (paginademedia.ro), Cristian Ghinea (Dilema VecheCRPE), Cristina HurdubaiaGabriela Lupu (România liberă), Silvia Vrînceanu (Ziarul de Vrancea), Daniel Befu, Liviu Iolu (Adevărul), Andrei Luca Popescu (Gândul.info), Serinela Spătărelu (Ziare.com), criticul de teatru Cristina Modreanu și publicistul Cristian Pătrășconiu sunt printre laureații edițiilor anterioare.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

Fiind un premiu pentru tineri, s-a acordat o atenţie deosebită în alegerea membrilor juriului, a acelor oameni capabili să recunoască valoarea. Din convingerea că reputația și credibilitatea acestui concurs este dată de oamenii care îl girează, componența juriilor a ramas în mare parte aceeași de-a lungul timpului.

Jurnalismul devine tragic abia când nu mai găseşti sensul luptei cu morile de vânt
Jurnalismul devine tragic abia când reporterul nu mai găseşte sensul luptei cu morile de vânt - publicul nu merită, nu se poate schimba nimic, sunt toţi o apă şi-un pământ. Timp de o lună, însă, am intrat în joc, am regăsit sensul, am muncit ca un câine şi a ieşit ceva mişto.
Vlad Ursulean de la România Liberă este unul dintre laureații proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia Cutremurele şi clădirile care le aşteaptă

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate