Register

 


„Justiție și Stat de drept”, noua secțiune a TJA susținută de Fundația KONRAD ADENAUER – Programul Media Europa de Sud-Est

Cu susținerea generoasă a Programului Media Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer, anunțăm deschiderea unei noi secțiuni, „Justiție și Stat de drept”, în cadrul concursului „Tânărul Jurnalist al Anului”. Așteptăm înscrieri până în 20 octombrie 2014.

Gala de decernare a premiilor pentru cele patru secțiuni va avea loc în cea de-a doua parte a lunii noiembrie.

2013 a fost un an agitat pentru justiție, cu dosare grele pe rol, cu schimbări aduse Codurilor chiar înaintea intrării lor în vigoare sau cu evenimente precum „Marțea Neagră” ce au pus în pericol statul de drept.

Putem evalua acum „la rece” mișcările de pe frontul justiției din anul trecut. Și, de asemenea, îl putem premia pe cel mai bun tânăr jurnalist care a relatat constant despre aceste evenimente – un ziarist profesionist, riguros, al cărui respect pentru corectitudine și echilibru izvorăște din asumarea personală a valorilor pe care se sprijină o democrație: stat de drept, libertatea de exprimare, respectul demnității umane.   

În următoarele patru săptămâni, până în 20 octombrie 2014 inclusiv, așteptăm înscrieri din partea tinerilor jurnaliști români pentru această nouă secțiune deschisă.

Pentru a intra în competiție, candidații trebuie:

- să fi avut mai puțin de 35 de ani la data publicării articolelor cu care se înscriu;

- să trimită în format electronic (textul integral, link și PDF) la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , cu Cc la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , maximum trei articole relevante pentru domeniul „Justiție și Stat de drept” pe care le-au publicat în print sau online în 2013, articole care să nu mai fi fost înscrise într-o altă competiție;

- să trimită un CV și o scurtă descriere a experienței și activității lor editoriale.

Data limita pentru înscrieri este 20 octombrie 2014 inclusiv.

Începând cu data de 21 octombrie 2014, patru jurii specializate vor evalua articolele înscrise în secțiunea Justiție și Stat de drept (susținută de Fundația Konrad Adenauer – Programul Media Europa de Sud-Est), precum și articolele deja înscrise în celelalte trei secțiuni – Actualitate (sponzorizată de E.ON), Economie, Finanțe & Bănci (sponsorizată de UniCredit Țiriac Bank) și Mediu & Ecologie (sponsorizată de Eco-Rom Ambalaje).

În cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie 2014, vom organiza ceremonia de decernare a premiilor celei de-a 15-a ediții a concursului „Tânărul Jurnalist al Anului”.

Vă invităm să ne apreciați contul de facebook - fb.com/TanarulJurnalist - pe care îl actualizăm cu informații despre concurs și cu articole despre câștigătorii edițiilor anterioare.


 

PROIECTE NAŢIONALE

Tânărul Jurnalist al Anului

Concursul „Tânărul Jurnalist al Anului" a fost iniţiat în 1998, cu sprijinul Edipresse AS Romania şi al sponsorului fondator - Vodafone Romania. Este un proiect adresat ziariștilor de presă scrisă până în 35 ani. Vlad Mixich (HotNews.ro), Petrișor Obae (paginademedia.ro), Cristian Ghinea (Dilema VecheCRPE), Cristina HurdubaiaGabriela Lupu (România liberă), Silvia Vrînceanu (Ziarul de Vrancea), Daniel Befu, Liviu Iolu (Adevărul), Andrei Luca Popescu (Gândul.info), Serinela Spătărelu (Ziare.com), criticul de teatru Cristina Modreanu și publicistul Cristian Pătrășconiu sunt printre laureații edițiilor anterioare.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

Fiind un premiu pentru tineri, s-a acordat o atenţie deosebită în alegerea membrilor juriului, a acelor oameni capabili să recunoască valoarea. Din convingerea că reputația și credibilitatea acestui concurs este dată de oamenii care îl girează, componența juriilor a ramas în mare parte aceeași de-a lungul timpului.

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate