Register

 


„Descoperisem munca de teren. Ma luptam cu emotii uriase la fiecare subiect.” - Andrei UDISTEANU, laureat TJA2004

Am participat la „Tânărul jurnalist al anului” când aveam 21 de ani. Deci, chiar de tânăr, cum ar veni.

Scriam la „Opinia studenţească”, descoperisem munca de teren, mă luptam cu emoţii uriaşe la fiecare subiect.

Am trimis la concurs un reportaj publicat în „Opinia” şi în „Dilema” (încă nu era „Dilema veche” pe atunci), unde noi, studenţii de la Iaşi, mai colaboram.
Reportajul avea titlul „Vederi de pe Strada Armeană” şi aborda problemele comunităţii armenilor din Iaşi, importantă cândva, decăzută şi risipită între timp.

Am scris despre urmele pe care le lăsaseră armenii în cultura locală – un cimitir unic, o superbă biserică construită pe la 1400, amintiri despre oameni mari, poveşti din trecut.

Premiul primit atunci a însemnat pentru mine că tot ceea ce făceam noi în presa studenţească nu trecea neobservat.

A fost unul dintre motivele pentru care am continuat să fac jurnalism - poate cea mai frumoasă meserie din lume, în care încă mai cred, în ciuda problemelor pe care le întâmpină de ceva vreme.

Am primit încrederea că era bine ce făceam.

Era totuşi anul 2004 şi era loc destul pentru entuziasm. Criza mondială - şi, implicit, din presă - era încă doar în mintea lui Nouriel Roubini.

La zece ani de la acel moment, însă, încă mai găsesc că este nevoie de reportaje, dar şi de concursuri care să le premieze.

PROIECTE NAŢIONALE

Tânărul Jurnalist al Anului

Concursul „Tânărul Jurnalist al Anului" a fost iniţiat în 1998, cu sprijinul Edipresse AS Romania şi al sponsorului fondator - Vodafone Romania. Este un proiect adresat ziariștilor de presă scrisă până în 35 ani. Vlad Mixich (HotNews.ro), Petrișor Obae (paginademedia.ro), Cristian Ghinea (Dilema VecheCRPE), Cristina HurdubaiaGabriela Lupu (România liberă), Silvia Vrînceanu (Ziarul de Vrancea), Daniel Befu, Liviu Iolu (Adevărul), Andrei Luca Popescu (Gândul.info), Serinela Spătărelu (Ziare.com), criticul de teatru Cristina Modreanu și publicistul Cristian Pătrășconiu sunt printre laureații edițiilor anterioare.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

Fiind un premiu pentru tineri, s-a acordat o atenţie deosebită în alegerea membrilor juriului, a acelor oameni capabili să recunoască valoarea. Din convingerea că reputația și credibilitatea acestui concurs este dată de oamenii care îl girează, componența juriilor a ramas în mare parte aceeași de-a lungul timpului.

Oameni care tac şi fac
Freedom House mi-a reamintit că mass-media poate schimba lucruri. Mi-a readus aminte că e firesc să pui întrebări şi să primeşti răspunsuri. Prin Freedom House am intrat în contact cu oameni faini care au mize la fel de faine. Oameni care tac şi fac.
Ana Poenariu este jurnalistă la DIGI24. A câştigat premiu pentru jurnalism de investigaţie în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru ancheta din 2012 Țiganii care au tocat banii pentru romi

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate