Register

Supporting Investigative Journalism

Un program Freedom House România implementat cu fonduri oferite de British American Tobacco, Supporting Investigative Journalism îşi propune să profesionalizeze jurnaliştii de investigaţie, să stimuleze şi sprijine direct şi indirect această specie publicistică.

Supporting Investigative Journalism

În România, jurnalismul de investigaţie este o specie publicistică pe cale de dispariţie. Lipsa unei tradiţii în domeniu (o consecinţă a regimului comunist), lipsa de bani cauzată de recesiunea economică, articolele partizane scrise de jurnalişti plătiţi să apere diferite interese politice, sunt printre cauzele acestei stări de criză a jurnalismului de investigație.

Cu toate acestea, investigaţia rămâne unealta numărul unu prin care presa îşi îndeplineşte rolul de "a patra putere în stat". Investigaţiile bine documentate, bine scrise şi echilibrate sunt adesea primul pas în demascarea corupţiei şi apărarea intereselor cetăţenilor.

Programul Supporting Investigative Journalism are câteva elemente cheie:

  • un seminar de trei zile, în care, plecând de la studii de caz şi exemple din practică, sunt prezentate şi discutate diferite tehnici de investigaţie, aspecte importante ale sistemului juridic şi administrativ pentru activitatea investigativă, probleme de etică şi deontologie, precum şi alte teme relevante muncii specifice unui jurnalist de investigaţie. În cadrul acestui seminar se discuta şi temele investigaţiilor pe care jurnaliştii le vor realiza pe durata programului;
  • o masă rotundă de două zile, ce are loc după finalizarea investigaţiilor şi la care participa formatorii, vorbitorii, organizatorii, sponsorii şi desigur jurnaliştii implicaţi. Aceştia din urmă îşi vor prezenta articolele de investigaţie şi vor primii feedback din partea formatorilor şi a celorlalţi concurenţi;
  • trei stagii de pregătire la Bureau of Investigative Journalism din Londra pentru realizatorii celor mai bune trei investigaţii;
  • grant-uri de 1.000 sau 2.000 de euro pentru investigaţii alese de juriu, bani meniţi să ajute jurnaliştii în realizarea și publicarea anchetelor.
Finanţator Parteneri

PROIECTE NAŢIONALE

Supporting Investigative Journalism

Programul beneficiază de susținerea și experiența unor jurnaliști de prestigiu, precum Liviu Avram, redactor șef adjunct la Adevărul.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

În cele trei ediții ale proiectului Supporting Investigative Journalism desfășurate între 2010 și 2012, jurnaliști precum Daniel Befu și Vlad Ursulean (România liberă), Cerasel Cuteanu (Gorj News din Târgu Jiu), Anca Poenariu (DIGI 24), Alexandru Costache (TVR), Cosmin Savu (ProTV), George Golgiu (Antena 3), Iulia Crețu (Ziarul de Vrancea) sau Valentin Tudor (Gazeta de Sud) au câștigat granturi de 1.000 sau 2.000 de euro pentru investigații și anchetele publicate.

Oameni care tac şi fac
Freedom House mi-a reamintit că mass-media poate schimba lucruri. Mi-a readus aminte că e firesc să pui întrebări şi să primeşti răspunsuri. Prin Freedom House am intrat în contact cu oameni faini care au mize la fel de faine. Oameni care tac şi fac.
Ana Poenariu este jurnalistă la DIGI24. A câştigat premiu pentru jurnalism de investigaţie în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru ancheta din 2012 Țiganii care au tocat banii pentru romi

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate