Register

Unde sa aprinzi o LUMÂNARE pentru PRESA? La VII sau la MORTI? Aceasta-i întrebarea! - Petrisor OBAE (TJA2004)

Acum o săptămână, m-am întâlnit la Mănăstirea Bârsana, în colț de țară, prin Maramureș, cu Brândușa Armanca.

„Aprind o lumânare și pentru presă”, mi-a spus.

„La Vii sau la Morți?”, am întrebat.

S-a amuzat. Nu știu unde a aprins lumânarea, dar sunt sigur unde aș fi aprins-o eu.

Copleșiți de interese politice, economice, cu spectrul concedierilor deasupra capului, există (încă) jurnaliști care se încăpățânează să-și facă onorabil meseria. Și cred că sunt mai mulți decât am fi tentați să credem la prima vedere, sub bombardamentul masiv și toxic dinspre instituții influente și dinspre publicul dezamăgit.

Acum zece ani, când eram premiat la concursul Tânărul Jurnalist al Anului, presa era cu gâtul sub piciorul guvernării PSD.

Puține erau locurile în care se putea „evada” și am avut norocul să lucrez la unul dintre acestea – Capital.

De altfel, articolul pentru care am primit premiul îl avea ca subiect pe Dragoș Șeuleanu, șef al radioului numit de PSD.

Însă chiar și în presa „cucerită” de guvernanți, ziariștii erau conștienți de situația care îi sugruma profesional, exista o solidaritate – da, sună pompos acum – de breaslă. Nu eram rupți între „băsiști” și „antibăsiști”.

Premiul venea ca o validare, din partea unui juriu respectat și acceptat. 

Între timp, presa aproape a capitulat.

Solidaritatea de care am amintit este o glumă, iar ziariștii s-au implicat alături de patroni în războaiele acestora.

Au căzut într-o capcană periculoasă. Una semnalată admirabil de Ion Cristoiu, într-o propoziție de lipit în redacții: „Spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer între ei”, a scris într-un editorial.

Chiar și așa, există încă jurnaliști, cred că nu puțini, care își respectă meseria și încearcă să se descurce onorabil.

Îi întâlnim și în zone unde tentația greșită de generalizare ne-ar face să punem ștampila pe toată echipa.

În situația de acum, un premiu este mai mult decât o validare, este o încurajare.

O „rezistență” va exista întotdeauna și merită semnalată. Nu o „rezistență” pentru bravadă, ci una mai simplă, care pornește din conștiința lucrului făcut corect și onest. Și util.

Dacă ajungeți la o biserică, aprindeți o lumânare pentru presă! La Vii! Încă.

 Petrișor OBAE


Petrisor OBAE, acum editor și fondator al publicației de succes Pagina de Media, a fost Tânărul Jurnalist al Anului 2004 la secțiunea Media-Publicitate.

În acel an, la această secțiune au mai fost nominalizați Alexandra Bădicioiu de  la Cotidianul, Cristian Ghinea de la Dilema Veche, Teodora Migdalovici și Alexandru Anghel de la Jurnalul Național.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Freedom House promovează cu eficiență valorile lumii libere
Un astfel de program adresat presei de investigații – un gen de presă ce luptă pentru a reduce răul de la nivelul unei societăți în cristalizare, cum este cea românească - a reconfirmat, pe de-o parte, existența dorinței de progres în presă, dar și, pe de altă parte, că Freedom House promovează, cu eficiență, valori specifice lumii libere, într-o țară în care, din ignoranță, sau din rea-credință, încă sunt marketabile valori anti-occidentale, îmbâcsite, expirate, menite a reduce din libertățile pe care le presupune democrația liberală globalizată.
Cerasel Cuteanu este jurnalist la GorjNews din Târgu Jiu. A câştigat premiul cel mare în cadrul proiectului „Supporting Investigative Journalism” pentru o investigaţie publicată în 2012: Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate