Register

 


Remember 2004. Cum a devenit Petrisor OBAE laureat TJA scriind despre publicitatea politica pe banii radioului public

Mai sunt doar două săptămâni în care vă puteți înscrie la noua secțiune - „Justiție și Stat de drept” - deschisă cu sprijinul fundației Konrad Adenauer - KAS Media Program South East Europe - în cadrul concursului Tânărul Jurnalist al Anului. 

Până atunci - o scurtă incursiune în timp. În august 2004, Petre Barbu și
Petrisor Obae publicau în săptămânalul Capital o anchetă despre publicitatea politică făcută premierului Năstase înaintea prezidențialelor în advertoriale plătite de Radioul Public.

„În primele șase luni ale acestui an, volumul brut de apariții publicitare ale SRR s-a ridicat la peste 200 de mii de euro în 13 ziare naționale. (...)Articolele, unele marcate de Publicitate, altele pur și simplu trântite în pagini, au fost plătite (...) ca parte a unei campanii de promovare a instituției. (...) Ce caută, de exemplu, două fotografii cu premierul Adrian Năstase și un interviu de un sfert de pagină într-un advertorial plătit în Adevărul (28 iunie) cu 3,850 Euro în regim de publicitate (fără „P”) despre concertul Orchestrei Naționale de la Haga? (...)Conform unor documente obținute de Capital, radioul public a plătit numai pentru patru advertoriale apărute în Adevărul (4, 26, 28 iunie și 20 iulie) aproape 500 de milioane de lei. (...) Interesant este că, deși o factură arată că SRR a plătit o pagină întreagă de publicitate în ziarul Adevărul pentru ziua de 4 iunie, în ediția respectivă nu se regăsește vreo machetă SRR. Singurul modul de o pagină este o reclamă electorală pentru Mircea Geoană.”

Interviul realizat de Petrișor Obae (care avea să devină Tânărul Jurnalist al Anului 2004, fondatorul site-ului Pagina de Media) cu șeful de atunci al radioului este năucitor. Doar un fragment:

„Capital: De ce ați publicat în regim de publicitate articole referitoare la Concertul Orchestrei Radio la Haga?Dragoș Șeuleanu: Am făcut acest lucru pentru a susține cultura națională. În același timp, interviul pe care insinuați că l-am luat special cu Adrian Năstase a fost acordat postului România Actualități și l-am preluat în ziar. A fost o onoare pentru noi ca domnul prim-ministru și domnul președinte să participe la concert. Cred că sunt figuri care reprezintă țara, nu un partid, iar în afara țării suntem români, indiferent de culoarea politică.

Capital: Dar apare într-un material plătit de radiodifuziune!

Dragoș Șeuleanu: Da, sigur, și noi l-am difuzat. În afara țării suntem români. Acesta este punctul de vedere al Radiodifuziunii. 

Capital: De ce într-o reclamă plătită de Radiodifuziune în ziarul Adevărul apare și interviul cu premierul Năstase?

Dragoș Șeuleanu: Dar ce, dom'le, premierul este din altă țară, nu are voie să vorbeasă? 

Capital: Dar vorbește și despre politică într-un material plătit de Radio!

Dragoș Șeuleanu: În afara țării politica externă este politica României.

Capital: Considerați că este etic ca imaginea premierului să fie promovată pe banii Radiodifuziunii care e finanțată din abonamentele românilor?

Dragoș Șeuleanu: Premierul României este o persoană respectată și respectabilă, care a participat la concert și și a avut un punct de vedere. Este vorba de imaginea României în afara țării. Premierul este șeful Guvernului țării noastre și a fost în străinătate. Nu are nicio legătură cu etica.

Capital: Conform unei facturi, Radiodifuziunea a plătit o pagină întreagă în Adevărul din 4 iunie. Dar macheta nu există. De ce s-a plătit o reclamă care nu se regăsește în ziar?

Dragoș Șeuleanu: Nu știu, întrebați la ziar! Noi vă întrebăm pe dumneavoastră cum vă faceți politica de marketing? E treaba noastră pentru ce am plătit!

Capital: Dar e vorba de bani publici!

Dragoș Șeuleanu: Și atunci trebuie să mă întrebați în fiecare minut despre ceea ce fac? Ține de strategia noastră de marketing!”Petrișor Obae, fondatorul Pagina de Media, a fost Tânărul Jurnalist al Anului 2004Petrișor Obae, fondatorul Pagina de Media, a fost Tânărul Jurnalist al Anului 2004

PROIECTE NAŢIONALE

Tânărul Jurnalist al Anului

Concursul „Tânărul Jurnalist al Anului" a fost iniţiat în 1998, cu sprijinul Edipresse AS Romania şi al sponsorului fondator - Vodafone Romania. Este un proiect adresat ziariștilor de presă scrisă până în 35 ani. Vlad Mixich (HotNews.ro), Petrișor Obae (paginademedia.ro), Cristian Ghinea (Dilema VecheCRPE), Cristina HurdubaiaGabriela Lupu (România liberă), Silvia Vrînceanu (Ziarul de Vrancea), Daniel Befu, Liviu Iolu (Adevărul), Andrei Luca Popescu (Gândul.info), Serinela Spătărelu (Ziare.com), criticul de teatru Cristina Modreanu și publicistul Cristian Pătrășconiu sunt printre laureații edițiilor anterioare.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

Fiind un premiu pentru tineri, s-a acordat o atenţie deosebită în alegerea membrilor juriului, a acelor oameni capabili să recunoască valoarea. Din convingerea că reputația și credibilitatea acestui concurs este dată de oamenii care îl girează, componența juriilor a ramas în mare parte aceeași de-a lungul timpului.

E singura mea diplomă care nu stă într-un sertar
Într-o breaslă în care valoarea e atât de perisabilă, aceste premiu este punctul fix care îţi oferă mai mult decât succesul de public sau buzunarul plin. Te face conştient de propria-ţi valoare. Şi asta îţi dă curaj să zbori. Iar zborul e o îndeletnicire dificilă pentru un jurnalist.
Vlad Mixich este jurnalist la Hotnews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. A câștigat premiul Tânărul Jurnalist al Anului 2008 la secțiunea „Cultură”

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate