Register

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a fost editor coordonator la Evenimentul Zilei, redactor şef adjunct la Cotidianul, jurnalist la România liberă, BBC WorldService, revista Privirea şi ProTV.

„2015 este anul decomisionării de fonduri UE. Anticipăm un scandal monstru şi pierderea a 6 miliarde euro”, arăta raportul Expert Forum dat recent publicității. 

Nicio problemă. S-a plecat din timp la vânătoare de vinovați. „E o catastrofă națională ce se întâmplă cu achizițiile”, declara astăzi premierul în deschiderea ședinței de guvern. „Ani de zile stăm, CNSC, Curte de Apel, se retrimite și ne ajunge cuțitul din 31 decembrie la os și noi tot suntem în contestări. Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimbă între instanță, CNSC și autoritățile contractante.”

În vizorul premierului, dincolo de competitorii contestatari, pot fi Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și chiar Curtea Constituțională, care tocmai a invalidat prevederi ale ordonanței prin care guvernul a impus așa-numita „garanție de bună-conduită” firmelor care voiau să conteste o licitație dubioasă.

Garanția - o sumă de până la 100.000 euro ce trebuia depusă de orice firmă care reclama o procedură de achiziții la CNSC - a instituit un soi de „lege a tăcerii”. Căci nu era vorba doar de indisponibilizarea unor sume considerabile de către firmele care acuzau o procedură viciată de achiziții, ci și de reținerea acestor sume în folosul autorității contractante în cazul în care contestațiile le erau respinse de CNSC sau de Curțile de apel. Reținerea acestor sume a fost declarată neconstituțională.

După apariția acestei ordonanțe - OUG 514 din 30 iunie 2014 -, contestatiile (care oricum erau bine-aministrate de CNSC si Curti de Apel) au scăzut cu 60%. Iar ordonanța de urgență își produce efecte deoarece decizia Curții Constituționale nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. 

Asadar, „catastrofa națională”, dacă există, nu ține de contestații. În schimb, aceste contestații spun foarte multe despre felul în care statul face afaceri cu bani publici.

Scurgeri către presă din dosare...

Publicat în Freedom Network

E o problemă mult exagerată de politicieni și prezentată manipulator de televiziunile care îi slujesc. Majoritatea covârșitoare a stenogramelor cu penali a apărut în presă cât se poate de oficial și transparent, din rechizitoriile ori referatele procurorilor trimise în instanță.

Cazul Cătălin Voicu a fost una dintre excepții, după știința mea. Au fost scurse aceste interceptări: Reteaua, metodele si clientii lui Catalin Voicu. Ce discuta oamenii de afaceri cu politicienii si judecatorii cand vor sa ingroape dosare.

Prezentate la vremea respectiva de catre HotNews, pe când DNA cerea Senatului aprobarea arestării parlamentarului PSD, interceptările au arătat în premieră cât de extinsă, puternică, nerușinata era rețeaua mafiotă din justitie condusă de Cătălin Voicu. Interceptările au apărut în presă în 18 martie 2014. Chiar dacă nimeni nu-și făcea iluzii, aceste scurgeri de informații au produs un șoc în politică și presă. Chiar și așa, la Senat abia s-a obținut majoritatea necesară încuviințării cercetării în stare de arest a lui Voicu. Au fost 70 de voturi pentru, iar o astfel de măsură putea fi luată doar cu 69 de voturi.

Fostul președinte Ion Iliescu denunța „maniera aceasta brutală de arestare a unui senator al României”(Voicu fusese convocat cu mandat de DNA la audieri), Viorel Hrebenciuc spunea că PSD va reacționa „pentru că nu poți să salți de pe stradă un senator al României ca și cum e ultimul borfaș", Mircea Geoană spunea că „această grabă de a trimite în arest pe cineva în condițiile în care nu reprezintă un pericol social mi se pare suspectă” și ordona o anchetă privind scurgerea de informații din probatoriul ce ajunsese de la DNA la senatorii din comisia juridică.

Și acum să ne amintim câteva dintre interceptările scurse către presă din dosarul Voicu pentru a înțelege mai bine îngrijorarea politicienilor.

- cu judecătorul Florin Costiniu, soțul Vioricăi Costiniu (pentru obținerea unei soluții favorabile pentru afaceristului Costel Cășuneanu).

Costiniu Florin: Vorbeste in soapta: Casuneanu....(neinteligibil)
Voicu Catalin: (vorbeste in soapta) Casuneanu. E pacat sa ratam o chestie de-asta. 
Costiniu Florin: Da ma da'
Voicu Catalin: ...plus ca noi vedem un happy end. Doi! Astia-s bani pe care nu-i mai luam. Luam o data si gata! Pe munca cinstita.
Costiniu Florin: Da! Ah...daca...
Voicu Catalin: Si eu va spun un lucru: Dincolo de faptul ca vorbim intre noi, dom'ne are dreptate cu carul. E pai cum (...neinteligibil...) Ai vazut ce fel de om e.
Costiniu Florin: Da, da, mi-a placut grozav. Un moldovean serios, nu...
Voicu Catalin: Deci nu....Da, da' e jumatate neamt, sa stiti! El e catolic. (....)
Costiniu Florin: Nu, nu, nu. Nu, e om serios!
Voicu Catalin: Deci pe 14 octombrie? 
Costiniu Florin: 14 octombrie. 


Voicu Catalin:Baga-mi-as p.... in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot...Pai, sefa doamna Cristea de la Dambovita, la fel si nu-ti mai dau nume, ca nu-i frumos. Multi! Dom'ne, i-am rezolvat pe toti, dom'ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie, altii le-a dat 10 ani, unul dintre avocati zice: "Dom'ne, nu-i e rusine, dom'ne?" "Dom'ne, zic, asta a fost!"  (...)
Voicu Catalin: ...asta, sa ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci .....se duce la negociere, vreau Internele. Daca nu ma duc la Interne, da....
Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu...
Voicu Catalin: Asculta-ma un pic! Daca eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura Romaniei, ai toata Justitia in mana, ai toata Curtea...
Mazare Alexandru: Da' ai sa arestezi? Dumneavoastra? 
Voicu Catalin: Da, am Politia, vreau sa-l arestez pe Ontanu, vreau sa-i fac dosare lu' Oprea, credeam ca poate vine de la ...de la...de jos dosaru', sus merge snur! Pentru ca eu sunt singuru' personaj care am tot...toata cane...conexiunea in mana, si-ai vazut ca Procuratura, in Justitie si...
Mazare Alexandru: Am o intrebare ca sa inteleg...
Voicu Catalin: Da.
Mazare Alexandru: Sunteti cu Vanghelie, da?
Voicu Catalin: Da. (....) Colegule, asculta ce-ti spun! Daca ma duc acolo, in trei ani de zile pot face toata reteaua din Romania! Acu', daca pierdem alegerile, reteaua e in functiune. Eu acuma am....(neinteligibil)... da' greu. pana acum n-am ....(neinteligibil) ...ministeru' asta...(neinteligibil) ....intelegi? Ai retea, rezisti ca sa facem gherila urbana....(...)

Mazare Alexandru: Deci, alta intrebare! 
Voicu Catalin: Da. 
Mazare Alexandru: Cum facem sa nu pierdem ministeru' asta la negocieri? 
Voicu Catalin: Nici o problema, colegule! De exemplu, ministrii ii va...(neinteligibil)...Johannis. Deci, socru-sau....a....am discutat cu procuroru' sef de la Sibiu, pentru ca de la asta ...(neinteligibil) ...sustina, asta vreau sa ramana numai intre noi doi! 
Mazare Alexandru: Nu, da, am inteles. 
Voicu Catalin: Sa-i transmita clar: "Nu te bagi peste noi, te rog eu!" Colegule, ma uit la tine ca la fratele meu., Nu cumva discuti cu cineva chestiile astea! 
Mazare Alexandru: Nu, nimic, daca nu...
Voicu Catalin: Eu am, am vorbit cu cei de la ....(neinteligibil) ....Il incaleca pe procuroru' sef de acolo, el l-a lansat in ...(neinteligibil) ...o sa ma-ntalneasca ...(neinteligibil) ...Doi! Sa vedem la liberali. Am fost la Orban in noaptea aia cand ....(neinteligibil)...L-am sunat pe urma. "Unde esti Ludovic? Iesi afara din...." Eram in sediu. A iesit si Varujan...I-am spus: "Nu vreau sa vorbesc cu tine, du-te inapoi!" I-am spus: "Ludovic, te-am ajutat in momente grele, cu accidentu' de masina. Te-am ajutat..." Era intr-o situatie...
Mazare Alexandru: El a dat peste fata aia atunci? 
Voicu Catalin: ...(neinteligibil)...
Mazare Alexandru: Ce mare crima? ....(neinteligibil)
Voicu Catalin: A ramas varianta ca Nu, Nu o tinem. Nici n-o sa spuna. 
Mazare Alexandru: Ihi, ihi. 
Voicu Catalin: Altfel, daca te roaga sa afle si Geoana, noi spunem NU ...(neinteligibil)...
Mazare Alexandru: Era baut? 
Voicu Catalin: Da. 
Mazare Alexandru: Am inteles. 
Voicu Catalin: ...(neinteligibil)...cunoaste....(neinteligibil)..."Uite, dom'ne!" Doi. I-am zis: "Ludovic, cand a fost sa ...(neinteligibil) ...un apartament pe Mosilor".  Ba, o sa-i spun, am veni la tine cu Casuneanu de mana la birou si te-am anuntat sa aveti grjia ca aveti o capcana intr-un apartament". El e putin naiv cu bautura. ...(neinteligibil) ....Trei! L-am trimis pe Vanghelie ...(neintebilibil) ....acolo, l-am trimis...

(...)

Mazare Alexandru: Ce dracu' fac cu militienii astia? 
Voicu Catalin: Nouazeci si noua la suta dintr-un dosar, colegule, asculta ce spun eu....Sunt lucrate de politisti...Politistii au si carciumile, au si casele de c...., au si economicu' in mana, au si buticarii. Deci, procuroru' lucreaza prin mana politistului, el supravegheaza dosaru'. Sunt foarte putine cauze care le ia direct de la procuror....
Mazare Alexandru: Bine, am inteles, dar....
Voicu Catalin: Si chiar daca o ia de la procuror, unde lucreaza cu Politia Judiciara....
Mazare Alexandru: Da. Stiu. 
Voicu Catalin: ....Procurorii fac o p....! Sunt pe post de lemn. 
Mazare Alexandru: Da' la Parchet, acolo, pe la DNA, pe la Parchet. Pe acolo aveti si niste variante?
Voicu Catalin: Peste tot! Domnule, ti-am spus ca in decembrie 1989 am fost numit aghiotant al primului Procuror General al Romaniei libere, cand nu mai asculta nimeni de nimeni si a functionat 89, 90, toata perioada si toate relatiile mele, am crescut cu ele, odata. Eu tanar locotenent...(neinteligibil)
Mazare Alexandru: Am si eu o intrebare...
Voicu Catalin: Da
Mazare Alexandru: Eu pot sa obtin in speta, acuma, niste achitari? 
Voicu Catalin: Sigur ca da...
Mazare Alexandru: Ca tot om e ala...(neinteligibil)...
Voicu Catalin: Dom'ne, daca eu ti-am demonstrat ca in vremurile astea de restriste sunt eu. Si am, am un sistem in mana pe telefoane ci...Telefoanele astea civile....Cum sa spun asa? Am toata Romania aici....Imagineaza-ti, ce va fi pe alea oficiale! Iarta-ma! Plus ca eu sunt un tip de calitate. Vanghelie ma stie de atatia ani...Cand am spus o treaba...(...)

„Dezbatere” despre viitorul DNA, Cătălin Voicu cu Alexandru Mazare și chestorul de poliție în rezerva Constantin Matei.

Voicu Catalin: Sa unim DNA-ul cu DIICOT-ul!
Matei Constantin: Da' ei stiu....
Voicu Catalin: Ca sa pot da afara pe toata lumea. 
Matei Constantin: Da', poate, il stie Brailoiu mai bine!
Voicu Catalin: Purificare! Nu mai e Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Crima Organizata si Anticoruptie! Am de mult proiectul asta in cap. L-ai adus pe Miclescu de la pensie, l-ai pus acolo, ai terminat, e fiara! Dosarul "Flota" a lucrat el, tot cu Vasile Draghici, de la ei de la Constanta si cu Otel, procuroru' asta...
Mazare Alexandru: Bai, sefule, da' nu ne ia iar pe noi? 
Voicu Catalin: Nu!
Mazare Alexandru: Im?
Voicu Catalin: (vorbeste in soapta): Cine sa va mai ia pe voi? 
Mazare Alexandru: Pai, nu stiu, intreb si eu! 
Voicu Catalin: Un Dumnezeu, poate, atat!
(...) 
Mazare Alexandru: Colegul, cica au reusit sa ne ameteasca! Daca da ordin la ANI si-i face lu' asta trei dosare in doua luni, cum dracu' sa nu te gandesti la dobito....?
Voicu Catalin: Si finalitatea care e? A dat la ANI pentru ca la ANI l-a prins pe ala, ca mai are doi, trei oameni, la ANI au fost numiti politici...
Mazare Alexandru: Da. 
Voicu Catalin: Si ANI e o institutie fara nici o forta juridica, e un cacat. Tot la Parchet ti le trimite, si acolo le omoram, lasa-le dracu'! 

ORBAN arată cât de CONTAGIOS este PUTINISMUL

Publicat în Freedom Network

Moartea democrației liberale este proclamată chiar la granița de Vest a României, în inima Europei cum s-ar spune, nu numai dincolo de Marea Neagră.

Viktor ORBAN afirmă că se uită spre Rusia, Turcia, China, India ori Singapore ca surse de inspirație care să înlocuiască modelul democratic occidental.

Nu e musai ca modelul lui Orban să fie democratic, important e să nu fie liberal, spunea premierul ungar săptămâna trecută la Băile Tușnad. Statului asistenția socialist vrea să îi opună un „stat al muncii”. 

Concentrați exclusiv pe aspectele naționaliste ale intervențiilor premierului Orban, jurnaliștii români nu au dat multă atenție celor mai grave accente din discursul și acțiunile sale. 

În Ungaria s-a înființat o comisie parlamentară de monitorizare a străinilor care finanțează ONG-uri și ar influența astfel opinia publică maghiară.

Sunt vizate de fapt fondurile norvegiene, Norvegia punând la dispoziție finanțare pentru ONG-uri în fostele state comuniste care au aderat la Uniunea Europeană. Unele dintre ONG-urile finanțate de Norvegia critică politica lui Orban și acțiunile unor moguli media apropiați.

Login

Autori FREEDOM NETWORK

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate