Register

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Achizițiile, „CATASTROFĂ națională” (Gelu Trandafir)

„2015 este anul decomisionării de fonduri UE. Anticipăm un scandal monstru şi pierderea a 6 miliarde euro”, arăta raportul Expert Forum dat recent publicității. 

Nicio problemă. S-a plecat din timp la vânătoare de vinovați. „E o catastrofă națională ce se întâmplă cu achizițiile”, declara astăzi premierul în deschiderea ședinței de guvern. „Ani de zile stăm, CNSC, Curte de Apel, se retrimite și ne ajunge cuțitul din 31 decembrie la os și noi tot suntem în contestări. Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimbă între instanță, CNSC și autoritățile contractante.”

În vizorul premierului, dincolo de competitorii contestatari, pot fi Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și chiar Curtea Constituțională, care tocmai a invalidat prevederi ale ordonanței prin care guvernul a impus așa-numita „garanție de bună-conduită” firmelor care voiau să conteste o licitație dubioasă.

Garanția - o sumă de până la 100.000 euro ce trebuia depusă de orice firmă care reclama o procedură de achiziții la CNSC - a instituit un soi de „lege a tăcerii”. Căci nu era vorba doar de indisponibilizarea unor sume considerabile de către firmele care acuzau o procedură viciată de achiziții, ci și de reținerea acestor sume în folosul autorității contractante în cazul în care contestațiile le erau respinse de CNSC sau de Curțile de apel. Reținerea acestor sume a fost declarată neconstituțională.

După apariția acestei ordonanțe - OUG 514 din 30 iunie 2014 -, contestatiile (care oricum erau bine-aministrate de CNSC si Curti de Apel) au scăzut cu 60%. Iar ordonanța de urgență își produce efecte deoarece decizia Curții Constituționale nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. 

Asadar, „catastrofa națională”, dacă există, nu ține de contestații. În schimb, aceste contestații spun foarte multe despre felul în care statul face afaceri cu bani publici.

Ultima modificare

Login

Autori FREEDOM NETWORK

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate