Register

Freedom House Romania

Freedom House Romania este o organizatie non-profit, nepartinica, ce promoveaza libertatea, democratia si drepturile omului, cu un renume bine intemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului si al valorilor democratice, al statului de drept si al bunei guvernari.

Fundatia Freedom House INC. a fost infiintata in 1941, aceasta incepand implementarea unor proiecte in Romania din anul 1995, sub egida Freedom House Washington.
In 8 aprilie 1998, pastrand aceeasi echipa, a fost infiintata o filiala romaneasca, Fundatia Freedom House Romania, prin care s-a continuat derularea proiectelor.

Obiectivele specificate in statutul de asociere:
sa fie un simbol si un centru al luptei pentru libertate prin opozitie la amenintarile totalitare;
sa sprijine aspiratiile oamenilor pentru o lume a libertatii, pacii si securitatii;
sa promoveze aplicarea constanta a principiilor de libertate si democratie in Romania;
sa distribuie literatura in legatura cu obiectivele mentionate mai sus;
sa fie un centru pentru dezbateri publice; sa tipareasca, sa publice si sa distribuie ziare, reviste si jurnale.

Freedom House Romania are o experienta de peste 20 ani in gestionarea proiectelor cu finantare externa si interna, dovedind o excelenta capacitate de management de proiect.

Principalele domenii acoperite de proiectele Freedom House Romania sunt:
a. profesionalizarea presei si specializarea jurnalistilor;
b. apararea drepturilor omului si promovarea actiunilor cu caracter social;
c. consolidarea statului de drept si imbunatatirea calitatii actului de justitie.

Freedom House este o prezenta activa in Romania inca din 1990, datorita stagiilor in Statele Unite pentru ziaristi si lideri de opinie, derulate de catre National Forum Foundation si a numeroaselor programe dedicate specialistilor din media, cu scopul profesionalizarii industriei media.

Din 1998, Freedom House Romania a organizat anual concursul national Tanarul Jurnalist al Anului, cu scopul de a promova excelenta in presa.

Incepand cu 1999, organizatia a derulat anual programul Bursele JTI pentru jurnalisti, devenit in 2007 Bursele Europene JTI, prin intermediul caruia s-a urmarit cresterea interesului jurnalistilor fata de problematica europeana si imbunatatirea cunostintelor acestora legate de functionarea institutiilor europene.

Intre 1996 si 2000, Freedom House Romania a derulat programul Professional Media, finantat de catre USAID, in cadrul caruia a infiintat Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), cea mai importanta institutie de reglementare a industriei presei; a oferit asistenta de specialitate presei independente; a publicat cursuri in domeniul managementului de presa; a derulat stagii profesionale in Statele Unite si Europa Centrala.

Acest program a continuat prin proiecte dedicate presei locale precum Managementul Publicatiilor Culturale (2000), Cresterea sustenabilitatii presei locale – Phare (2004-2005) si O presa locala mai puternica – US Embasy (2006-2007). Activitatile acestor proiecte s-au concentrat pe profesionalizarea editorilor media locali, printr-o serie de training-uri pe teme de layout si design, marketing si politici editoriale. De asemenea, a fost publicat la Editura Humanitas "Ghidul managerului de presa", prima lucrare de acest gen, ce reuneste expertiza a opt manageri de presa de succes din Romania, fosti bursieri si colaboratori ai Freedom House Romania.

In 2007, organizatia a desfasurat proiectul Romania – Un an in UE, finantat de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti dedicat stimularii dezbaterii publice privind integrarea europeana a Romaniei, constientizarea rolului, imaginii, responsabilitatilor si drepturilor Romaniei in Uniunea Europeana si popularizarea institutiilor europene si a rolului acestora.

Un alt proiect relevant in activitatea Freedom House Romania este Media si Justitia – In cautarea dialogului, desfasurat in perioada 2007-2008 si sustinut de programul MATRA - KAP al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti. Activitatile au avut ca scop ameliorarea comunicarii dintre sistemul judiciar si mass-media prin imbunatatirea expertizei juridice a jurnalistilor, prin asistenta profesionala in domeniul comunicarii pentru purtatorii de cuvant din sistemul judiciar, prin intalniri intre jurnalisti si purtatori de cuvant, intre jurnalisti si reprezentanti ai principalelor structuri ale sistemului judiciar (Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii) si prin editarea unui Ghid de bune practica in sfera comunicarii intre sistemul judiciar si media.

Incepand cu anul 2007, Freedom House Romania sustine activ Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC), coalitie a sapte organizatii non-guvernamentale avand drept scop informarea periodica, corecta si consistenta a opiniei publice cu privire la calitatea actului de justitie, prin monitorizarea reformelor in domeniu si prin evaluarea deciziilor si actiunilor guvernamentale in sfera justitiei. Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) a demarat sub egida Coalitiei pentru o Guvernare Curata, continuand astfel eforturile Coalitiei pentru un Parlament Curat, incepute in 2004 in directia ameliorarii statului de drept in Romania si completand proiectele individuale ale organizatiilor partenere. Prin demersurile ei, Initiativa pentru o Justitie Curata contribuie la realizarea unei guvernari curate in Romania, la consolidarea reformelor in justitie si la continuarea luptei impotriva coruptiei.


PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Există câteva experienţe formatoare
Există câteva experienţe formatoare pe care fiecare jurnalist ar trebui să le trăiască în carieră, iar stagiul într-o redacţie renumită din Occident este una dintre aceste experienţe. Toată recunoştinţa mea pentru oamenii minunaţi de la Freedom House, Comisiei Europene şi sponsorilor.
Bogdan Oprea este consilier de stat al Președintelui României, jurnalist, câștigător al al grantului „Bursele europene. Jurnaliști în dialog” în 2010

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate